Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας για τον κορονοϊό.  Νέα, αυστηρότερα μέτρα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας. Θα προβεί άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων αναφοράς. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονταν στην Κίνα ή σε γειτονικές ασιατικές χώρες. Ήδη έφτασε στην Αθήνα ένας μουσικός -ο οποίος είχε μεταβεί για διακοπές στο Ανόι του Βιετνάμ- ενώ άλλη μια Ελληνίδα επιστρέφει απόψε. Με ρωσική επιχείρηση θα φύγουν από την Γουχάν άλλοι δύο Έλληνες -ο επιχειρηματίας Γιάννης Μερσινιάς και άλλο ένα άτομο. Θα πάνε στη Μόσχα και έπειτα στη δυτική Σιβηρία όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα. Τα όσα έζησε στο Βιετνάμ περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ ο Έλληνας μουσικός Γεράσιμος Τσαγκαράκης.

Ο κ. Τσαγκαράκης διαμένει μόνιμα εκεί στην πόλη Σουτζου πρόλαβε να φύγει προτού διακοπούν οι πτήσεις. Περιγράφει τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των αρχών.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα κοροναϊού. Αρνητικά είναι και τα 29 δείγματα που εξετάσθηκαν, όπως η περίπτωση μιας μικρής Κινέζας που νοσηλεύτηκε στο Παίδων με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τα 28 χαρακτηρίστηκαν «ψευδοκρούσματα» από τους επιστήμονες και μόνο ένα χαρακτηρίστηκε πραγματικά ύποπτο με ιστορικό ταξιδιού στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας, το περιστατικό στο ΑΧΕΠΑ.

Ο δείκτης θνησιμότητας του κορονοϊού είναι χαμηλότερος από εκείνον του ιού της κοινής γρίπης, δήλωσε στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζοντας δυσανάλογη την ενασχόληση με το θέμα στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με το πρόβλημα.

Ο ΕΟΔΥ δεν αποκλείει τις επόμενες τρεις εβδομάδες να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα. Είναι μία πιθανότητα υπαρκτή με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα και για αυτό η χώρα θωρακίζεται με επιπλέον μέτρα συντονισμού και ενημέρωσης.
Καταρχήν θα γίνουν προσλήψεις εξπρές στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για προσλήψεις γιατρών και εργαστηριακού προσωπικού στα νοσοκομεία και στα κέντρα αναφοράς.

Ακόμα συστήνεται διατομεακή επιτροπή σε επίπεδο γενικών γραμματέων και διευθυντών υπουργείων για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων που εμπλέκονται.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση άσκησης προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην άσκηση προσομοίωσης αξιολογήθηκε η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υγειονομικών αρχών (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, Επιτροπή Λοιμώξεων νοσοκομείου).

Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η επόμενη άσκηση θα διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Μ. Σταθοπούλου, Σ. Αγορογιάννη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω