Οι εξειδικευμένες γνώσεις, η συστηματική μελέτη, η εντατική προετοιμασία και η ομαδική εργασία ευοδώθηκαν για την ομάδα «Πολυδεύκης» (Pollux) της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που κατέκτησε την πέμπτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Chem-e-car, στο Ορλάντο των ΗΠΑ.Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Η θέση αυτή -η υψηλότερη που έχει κατακτήσει ελληνική ομάδα- αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση για τη Σχολή αλλά και έμπρακτη απόδειξη του υψηλού επιπέδου σπουδών που παρέχει, καθώς στον απαιτητικό αυτόν διαγωνισμό συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές από τα καλύτερα Πολυτεχνεία του κόσμου.

Μια συναρπαστική τεχνική πρόκληση, με σημαίνοντα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αντιμετώπισαν οι φοιτητές/τριες του Μετσόβιου, Χρήστος Μπιτσάνης, Ηλίας Βάσσος, Δημήτρης Τσαγκαλάκης, Χάρης Τσουκαλάς, Γρηγόρης Τάτσης, Στελίνα Βουλγαροπούλου και Μαρίνα Σπηλιώτη, που κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο τροφοδοτείται από πηγή χημικής ενέργειας.

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι φοιτητές/τριες, πρόκειται για μια πλατφόρμα εφαρμογής σχεδόν ολόκληρης της επιστήμης του χημικού μηχανικού: από την παραγωγή ενέργειας και τον έλεγχο μέσω καταλυτικών χημικών αντιδράσεων μέχρι την ηλεκτρο-χημικο-μηχανική μετατροπή και τη βελτιστοποίηση, ώστε να προκύπτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συναγωνιζόμενων ομάδων.

Υπεύθυνος προετοιμασίας της ομάδας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο οποίος μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στους φοιτητές και στις φοιτήτριες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και εκπροσώπησαν επάξια το Πολυτεχνείο. Τεχνικοί σύμβουλοι ήταν ο Αντώνης Καραντώνης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και ο δρ Πέτρος Σχοινάς, μέλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ.

«Η διάκριση που πέτυχε η ομάδα μας είναι το αποτέλεσμα δουλειάς σχεδόν ενός χρόνου. Σε αυτό το διάστημα οι απογοητεύσεις και οι δυσκολίες ήταν πολλές. Όμως, η συστηματική δουλειά και η επιμονή έφεραν θετικό αποτέλεσμα. Τα μαθήματα πολλά, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αφού ήταν μια δοκιμασία άγνωστη για όλους μας. Ο διαγωνισμός και το ταξίδι στην Αμερική ήταν μια ευκαιρία να δούμε έναν άλλο κόσμο και να επιστρέψουμε με νέο όραμα πίσω στην Ελλάδα. Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλη την ομάδα και τους καθηγητές μας, και ιδιαίτερα τον κ. Καραντώνη, που χωρίς την παρότρυνση και τη συνεργασία τους, δεν θα είχα την ευκαιρία να αποτελώ μέρος αυτής της επιτυχίας» υπογραμμίζει ο Χρήστος Μπιτσάνης.

«Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας. Το όχημα ‘‘Pollux’’ είναι το αποτέλεσμα εντατικής προσπάθειας της ομάδας μας επί, περίπου, 11 μήνες. Κατά το διάστημα αυτό, μπόρεσα να βιώσω έμπρακτα πώς λειτουργεί κανείς ως ενεργό μέλος μιας ομάδας και κατάλαβα πώς μπορώ να υλοποιήσω γνώσεις του πεδίου σπουδών μου. Η επίδοση του «Πολυδεύκη», η οποία μας εξασφάλισε την 5η θέση στον διεθνή διαγωνισμό, αποτελεί επιβεβαίωση του κόπου μας και της εμπιστοσύνης όσων μας στήριξαν» αναφέρει ο Δημήτρης Τσαγκαλάκης.

Τα μέλη της ομάδας, από αριστερά: Πάνω: C. Murphy-Ortega, Π. Σχοινάς, Χ. Μπιτσάνης, Η. Βάσσος, Δ. Τσαγκαλάκης, Χ. Τσουκαλάς, Α. Παπαθανασίου Κάτω: Γ. Τάτσης, Σ. Βουλγαροπούλου, Μ. Σπηλιώτη

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω