Μέτρα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που «στοιβάζονται» στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής μεταναστών-προσφύγων στα νησιά ή σε διάφορες δομές ανά την επικράτεια,  προκειμένου να προστατευτεί  η υγεία τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζητεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη η οποία στρέφει το βλέπει το βλέμμα της σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και ζητεί να κάνουν το ίδιο και  οι συνάδελφοι της, εισαγγελείς σε όλη τη χώρα.

Με εγκύκλιο της προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρας, η  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την επαγρύπνησή τους τόσο για  τα ασυνόδευτα ανήλικα, όσο και εκείνα που υφίστανται την κακοποίηση ή την εκμετάλλευση και αποτελούν θύματα είτε ρατσισμού είτε ενδοοικογενειακής βίας. Όλα τα παιδιά δηλ. που έμαθαν νωρίς να υπομένουν «κάθε εγκληματική δραστηριότητα» σε βάρος τους, είτε μέσα στο σπίτι είτε εκτός, από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Παιδιά παραμελημένα που γνώρισαν την εγκατάλειψη η τη σεξουαλική βία και τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στον κίνδυνο της πανδημίας.

Η κ. Αδειλίνη θέτει μάλιστα τους συναδέλφους της μπροστά στις ευθύνες τους,  υπενθυμίζοντας τους πως, σύμφωνα με το νόμο, εκείνοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των ανηλίκων και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων. Για αυτό και θα πρέπει να μεριμνούν αδιάλειπτα για την εξασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για αυτά, πολύ περισσότερο τώρα, κάτω από τις εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Ειδικότερα, η  κ. Αδειλίνη αναφέρει με νόημα στους συναδέλφους της  ότι σύμφωνα με την νομοθεσία –πλέον των εισαγγελικών καθηκόντων τους- είναι προσωρινοί επίτροποι  των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός  επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018 και είναι παράλληλα εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό της προστασίας και ασφάλειας, προσθέτει η κυρία Αδειλίνη, περιλαμβάνεται και κάθε μορφής κακοποίηση και εκμετάλλευση, όχι μόνο των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, αλλά και κάθε ανήλικου παιδιού, παραμελημένου ή θύματος ενδοοικογενειακής βίας.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλείται μάλιστα τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και το πλαίσιο νομοθετημάτων (Ευρωπαϊκού και Ελληνικού)  που προβλέπουν την  εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών,   σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κ.λπ.,  έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί  ειδικός επίτροπος και  υλοποιηθεί ο   διαχωρισμό τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Ακόμη, η κυρία Αδειλίνη   επισημαίνει ότι οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας  σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

Η προστασία αυτή, είναι αναγκαία, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Μάλιστα, η κυρία Αδειλίνη   υπογραμμίζει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις  κακής άσκησης της γονικής μέριμνας που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533)  για  αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας, κ.λπ.

Περισσότερα Εδω